شناخت دمام و دمام زنی بوشهری
دمام :
دمام سازی كوبه ای است كه از دیرباز در بوشهر به عنوان ساز عزاداری استفاده می شده ( درواقع ریشه این ساز به جارچی ها و اطلاع رسانی در شهر و كوچه برمی گردد كه بسیار قدیمی تر از عزاداری های مذهبیست )
در استان بوشهر و همچنین استان های جنوبی دیگر مثل هرمزگان و خوزستان تقریبا در هر مسجدی همراه با هیئت عذاداری محرم دسته دمام زنی نیز وجود دارد و
این ساز از جنس بدنه های مختلفی ساخته میشود كه در قدیم بیشتر از چوب استفاده میشده ولی امروز بدلیل ساده تر بودن ساخت و مقاومت طولانی و ارزانتر بودن اغلب از فلز استفاده می شود .
برای پوست دو طرف این ساز معمولا از پوست گوسفند ؛ بز استفاده می شود .
این ساز معمولا همراه با چوب مخصوصی در یك دست نواخته می شود ( و دست دیگر بصورت خالی به پوست برخورد می كند) نواخته می شود .
برای دیدن دمام های موجود در فروشگاه روی این لینك كلیك كنید
برای ساخت این چوب به دلیل خمیدگی خاص شاخه درخت نخل از چوب شاخه درخت نخل استفاده می شود كه هم مقاومت نسبتا خوبی دارد هم خمیدگی لازم و هم مقداری انعطاف .
دمام زنی بوشهری معروف ترین نوع دمام نوازی است كه بصورت گروهی اجرا شده و همراه با سنج فضای بسیار خاصی را بوجود میاورد كه گاه ساعت ها اجرا شده و مخاطب خسته نمیشود . لازم به ذكر است كه سنج استفاده شده در این نوع دمام زنی نیز سنج بسیار خاصی است و تقریبا هم اندازه و هم صدای این نوع سنج در هیچ موسیقی دیگر و كشور دیگری استفاده نمی شود .
امروزه این نوع دمام و دمام نوازی به دمام زنی بوشهری معروف است .
معمولا برای هر دسته دمام زنی دو نفر سنج نواز لازم است كه البته در مواقعی كه تعداد نوازندگان دمام از حدود 20 نفر بالاتر میرود تعداد نوازندگان سنج نیز افزایش پیدا می كند .
دیدگاهی ثبت نشده است