پنتاتونیک ، دودکافونیک و گام تمام پرده
گام های دیگر
پنتاتونیک دودکافونیک و گام تمام پرده
ما قبل تر درباره گام ها در بخش آموزش رایگان تئوری موسیقی توضیحاتی داده ایم اما در این یادداشت درمورد دیگر گام ها بجز گام های معمول ماژور و مینور صحبت خواهیم كرد
گامهایی كه در موسیقی كلاسیك نیز بارها استفاده شده اند .
گام (به فرانسوی: gamme) توالی چند نت است که به ترتیب ارتفاع مرتب شدهاند و گستره صوتیشان جمعاً دوازده نیمپرده متساوی یا یک اکتاو است. گام ممکن است بالارونده یا پایینرونده باشد، یعنی ارتفاع نتها در آن به ترتیب صعودی یا نزولی مرتب شدهباشد.
پنتاتونیک دودکافونیک و گام تمام پرده
در موسیقی کلاسیک گامها با استفاده از نیمپردههای متساوی تعریف میشوند و فواصل کوچکتر از نیمپرده در گامهای موسیقی کلاسیک وجود ندارند. در موسیقی برخی مناطق دنیا، از جمله موسیقی سنتی ایرانی، ترکی و عربی فواصل کوچکتری نظیر ربع پرده نیز به کار میروند.
ابتدا شما می توانید برای كسب اطلاعات بیشتر در مورد گام مطالب زیر را مطالعه كنید :
تونالیته
گام پنتاتونیک
– گام های کروماتیک ( تمام نیم پرده – دود کافونیک) : این گام با آغاز از هر نت دلخواه تمام فاصله ها را به صورت نیم پرده های کروماتیک و دیاتونیک طی کرده تا در درجه سیزدهم به اکتاو برسد. مثال: گام کروماتیک Do
– هر گام کروماتیک از ۵ نیم پرده کروماتیک و ۷ نیم پرده دیاتونیک تشکیل شده است.
– در گام های کروماتیک اگر بالارونده باشند از علامت # و اگر پایین رونده باشند از علامت b استفاده می شود.
– تا قبل از قرن ۲۰ از این گام به طور مستقل در آهنگسازی استفاده نمی شد و به صورت گذرا یا پاساژ از آن استفاده می کردند. اما در دوره مدرن این گام پایه آهنگسازی در مکتب های سریالیسم و اکسپرسیونیسم استفاده می شد.
گام تمام پرده :
توسط کلود دبوسی و در مکتب امپرسیونیسم مورد استفاده قرار گرفت . این گام از هفت درجه تشکیل شده و فاصله بین همه نت های پیاپی به صورت پرده است.
گام پنتاتونیک : این گام از ۶ نت تشکیل شده و پایه موسیقی چین و ژاپن است
پنتاتونیک دودکافونیک و گام تمام پرده
دیدگاهی ثبت نشده است